Global

‡ In these countries please contact our distributor

Vår historia

Företagsgruppens historia sträcker sig mer än 160 år tillbaka i tiden, till det familjeföretag som grundades av Thomas James Smith när han öppnade ett litet apotek i Hull i England 1856. Vid hans död 1896 tog brorsonen Horatio Nelson Smith över företaget.
 

Thomas James Smith - founder of Smith & Nephew
Bild: Thomas James Smith

Några dagar efter första världskrigets utbrott 1914 träffade Horatio Nelson Smith (brorsonen till företagets grundare T. J. Smith) ett sändebud från Frankrikes president i London. Företaget fick kontrakt på leverans av operations- och akutförband till ett värde av 350 000 brittiska pund, som skulle ske om fem månader.

I slutet av 1990-talet hade Smith & Nephew växt till en företagsgrupp med verksamhet över hela världen inom olika typer av medicinteknisk utrustning, produkter för personlig vård och såväl traditionella som nyskapande sårbehandlingstekniker. År 1998 tillkännagav Smith & Nephew en större omstrukturering som innebär att man koncentrerar sig på och investerar i tre affärsområden – sårbehandling, endoskopi och ortopedi – med möjlighet till stora tillväxt- och vinstmarginaler.

Smith & Nephew noterades på Londonbörsen 1937 och 1999 noterades koncernen även på New York-börsen. Från och med 2001 ingår Smith & Nephew i företagsindexet FTSE-100 i Storbritannien.  Smith & Nephew är därmed ett av de 100 största företagen på Londonbörsen med avseende på marknadskapitalisering.

Idag är Smith & Nephew ett börsnoterat aktiebolag med huvudkontor i Storbritannien och med verksamhet i många länder över hela världen.