Global

‡ In these countries please contact our distributor

PICO parantaa haavat nopeammin

PICO on pieni, kannettava pumppu haavan alipaineimuhoitoon (NPWT). Haavahoitaja Grethe Autzen Fenneberg Koldingin kunnassa Tanskassa näkee suuria eroja haavojen paranemisessa PICO-hoidon käyttöönoton jälkeen.

 

Haavan alipaineimuhoitoa käytetään nykyään useilla klinikoilla eri tyyppisten haavojen hoitoon, esim. kroonisten haavojen, diabeettisten jalkahaavojen, painehaavojen, laskimoperäisten säärihaavojen, akuuttien haavojen ja traumaattisten haavojen hoitoon. 

PICO on kertakäyttöinen haavan alipaineimuhoitojärjestelmä, jossa on kannettava pumppu. Pumppu, jota voidaan käyttää seitsemän päivän ajan, liitetään erityisvalmisteiseen sidokseen, joka luo alipaineen koko haavapohjan alueelle sekä imee ja haihduttaa haavaeritteet1

 

Tehokas aloitus johtaa parempiin tuloksiin

PICO-hoitoa on keväästä 2015 lähtien käytetty Vamdrupin Sygeplejeklinikken-klinikalla Koldingin kunnassa Tanskassa. Haavahoitaja Grethe Autzen Fenneberg ja hänen työtoverinsa pitävät hoitoa erittäin toimivana, ja he käyttävät sitä nykyään useiden eri tyyppisten haavojen hoitoon.

 – Haluamme mieluiten käynnistää hoidon mahdollisimman pian. Mitä pikemmin traumaattisten tai kirurgisten haavojen PICO-hoito käynnistetään, sitä paremmat tulokset sillä saadaan. Varsinkin traumaattisiin ja kirurgisiin haavoihin kertyy usein nestettä, minkä PICO hoitaa, hän sanoo. 

Haavahoitajat Gitte Andreasen ja Grethe Autzen Fenneberg käyttävät PICOa päivittäin haavojen hoitoon.


Kaikki sairaanhoitajat koulutetaan

Klinikka päätti kuuden kuukauden PICO-kokeilun jälkeen jatkaa hoidon käyttämistä, ja PICO-hoito on nykyään osa Koldingin kunnan haavanhoitokäytäntöä.– Johtajamme on ollut vahvasti mukana ja antanut meille mahdollisuuden käyttää PICO-hoitoa laajasti, Autzen Fenneberg sanoo ja kertoo, että Smith & Nephew on kouluttanut ja tukenut heitä ja että he ovat itse kouluttaneet muut sairaanhoitajat PICOn käyttöön ja pitäneet uusille sairaanhoitajille jatkokoulutuksia ja työpajoja vuosittain. 

– Sairaanhoitajat ovat silmämme käytännön työssä. He tunnistavat ongelmat ja ottavat yhteyttä meihin haavahoitajiin, jotta voimme käynnistää hoidon. Tämän jälkeen he voivat jatkaa PICO-hoitoa ja me käymme tutkimassa haavan viikon tai parin jälkeen sen arvioimiseksi, tuleeko hoitoa jatkaa. Tämä käytäntö toimii erittäin hyvin, Autzen Fenneberg jatkaa.

 

Haavan paranemisaika puolittuu ja käynnit vähenevät

Grethe Autzen Fenneberg näkee PICO-hoidossa useita etuja. Hoidolla saadaan poistettua eritteet haavasta, potilaan kivut minimoidaan ja infektioriski vähenee.– Olen myös havainnut, että kun haava on nekroottinen, PICO-hoidolla se saadaan puhdistettua, hän sanoo.Nekroottisen kudoksen poistossa tulee PICO-hoidon lisäksi tehdä haavarevisio.

– Useimmat hoitoa saavat potilaat huomaavat sen auttavan, jolloin he haluavat jatkaa hoitoa. PICO-hoito on myös vähentänyt potilaskäyntien määrää. Kolmen tai neljän viikoittaisen käynnin sijaan tarvitaan vain yksi tai kaksi. Tärkeintä on kuitenkin ilman muuta potilaiden haavojen nopeampi paraneminen – toisinaan paranemisaika jopa puolittuu, Grethe sanoo.

 

Vamdrupin Sygeplejeklinikken ja Koldingin kunta

Grethe Autzen Fennebergin tiimiin kuuluu neljä sairaanhoitajaa, joista kaksi on haavahoitajaa. Haavahoitajat on jaettu kahdelle klinikalle. 

Koko Koldingin kunnassa on 10 haavahoitajaa, jotka työskentelevät yhdeksällä klinikalla. Koldingin kunnassa PICO-hoito on osa haavanhoitokäytäntöä.

 

Viitteet

1. Hudson, D; Adams, K; Van Huyssteen, A; Martin, R; Huddleston, E; Simplified Negative Pressure Wound Therapy: clinical evaluation of an ultraportable, no-canister system; International Wound Journal 2013.

Would you like to see a patient case from a Danish Wound clinic, where PICO is used on a venous leg ulcer?

Lue lisää