Global

‡ In these countries please contact our distributor

April 2015

#INTRO - PICO NEWS is onze nieuwsbrief voor alle productupdates, boeiende casuïstieken en de laatste ontwikkelingen op het gebied van research.

PICO is vanaf nu beschikbaar met een Multisite verband. De Multisite vormt zich beter naar de lichaamsvormen en zorgt zo voor een goede afdichting van het verband op moeilijke plaatsen zoals de hiel en het sacrum.

PICO Multisite

PICO Multisite biedt:

 • extra flexibiliteit 
 • grotere aanpasbaarheid
 • betere fixatie
 • eenvoudiger aan te brengen1

#ACTUEEL - Prijswinnende innovatie in wondzorg kan postoperatieve infecties en onnodige heropname in het ziekenhuis voorkomen. PICO-systeem uitgeroepen tot Ierlands meest innovatieve product van het jaar.

Smith & Nephew plc (LSE: SN, NYSE: SNN), het wereldwijd opererende medisch-technologische bedrijf, maakt bekend dat PICO – een behandelsysteem zonder canister voor negatieve druktherapie (NPWT) voor eenmalig gebruik – in Dublin (Ierland) is uitgeroepen tot meest innovatieve product van 2014 bij de onderscheidingen voor medische technologie van de Irish Medical and Surgical Trade Association (IMSTA). De onderscheiding werd toegekend door een jury van topartsen, zorgbestuurders en medische bedrijven. PICO NEWS Award2014Sharon Wallace, Sales Director voor Ierland die de onderscheiding namens Smith & Nephew in ontvangst nam, zei: "PICO kan een duidelijke en directe impact hebben op de klinische en gezondheidseconomische resultaten voor patiënten, artsen en zorgverzekeraars.”

Postoperatieve complicaties kunnen vreselijk zijn voor de patiënt en duur voor het ziekenhuis. Ze kunnen de kosten van de initiële operatieve ingreep naar schatting verdubbelen. PICO is een nieuwe benadering voor postoperatieve zorg die postoperatieve complicaties helpt voorkomen door de toepassing van negatieve druk op de chirurgische incisie. Negatieve druk bevordert de doorbloeding naar de operatieplaats2, verwijdert een overmaat aan vocht3 en helpt oedeem (de ophoping van vocht onder de incisie) te verminderen4; daarnaast stabiliseert de onderdruk de incisieplaats.5 Samen verminderen deze mechanismen complicaties als chirurgische dehiscentie, seroom- en hematoomvorming en operatieve wondinfecties (POWI's).6,7

Lees hier het volledige persbericht (pdf)

 


#CASUSSEN - PICO in de praktijk

Case 1 - PICO na excisie van een haarnestcyste

Inleiding: Melle L., 16 jaar komt op 19-02-2014 terug voor een tweede recidief van een haarnestcyste. Er zijn geen co-morbiditeiten. Na de excisie wordt PICO, de draagbare versie van negatieve druktherapie voorgeschreven.

Het aanleggen van PICO: We kiezen een PICO 10x40 in verband met zijn afdichting en omdat het zich optimaal aan de lichaamsvorm aanpast. Het verband wordt 3 maal per week verwisseld.

Evolutie van de wondgenezing: Na 7 dagen PICO constateren we een belangrijke migratie van granulatieweefsel gerelateerd aan de verdwijning van fibrine en een homogene samentrekking van de wondranden.

Conclusie: De klinische evolutie is overduidelijk: met PICO is in 56 dagen wondgenezing bereikt. PICO is effectiever gebleken dan de standaard wondbehandeling (alginaat + hydrocellulair verband) ingesteld bij het eerste recidief (wondgenezing in 92 dagen).

PICO NEWS cases 1-1

Bekijk hier de volledige case studie (pdf)

 

Case 2 - PICO op afgestroopte huid van een achillespees

Inleiding: Op de afdeling Spoedeisende hulp van het ziekenhuis van Orthez werd een patiënte van 72 jaar opgenomen die op de openbare weg een ongeval had gehad. Ze had een wond ter hoogte van de linker achillespees met een groot blootliggend peesoppervlak. Haar enige co-morbiditeit is COPD. De enkel-armindex (EAI) is 1.1.

Wijze van verzorging: De wond wordt gewassen met water en zachte zeep en gespoeld met fysiologische zoutoplossing. Na resectie brengen we het PICO-systeem met een verband van 15 x 20 cm aan. De frequentie voor verbandwisseling wordt gesteld op tweemaal per week. Tevens kiezen we voor elastische compressie met sterkte 3 om de wondgenezing te versnellen en oedeemvorming te voorkomen.

Conclusie: Al snel constateren we een bedekking van de blootliggende pees (6 dagen). Na het ontstaan van granulatieweefsel en een begin van epithelialisatie in 17 dagen wordt de toepassing van het PICO-systeem stopgezet. Bovendien is de pijnloosheid bij de verbandwisseling tijdens de behandeling een groot voordeel.

PICO NEWS casus 1-2

Bekijk hier de volledige case studie (pdf)

 


#STUDY REVIEWS - Colorectale chirurgie - Wetenschappelijke studies Negatieve Druk Therapie - korte feiten

Selvaggi et al., New Advances in Negative Pressure Wound Therapy (NPWT) for Surgical Wounds of Patients Affected with Crohn's Disease; Wound Healing Surgical Technology International XXIV

Methodologie

 • Prospective, open labelled controlled study 
 • Geïncludeerd werden 50 patiënten lijdend aan vernauwingen ten gevolge van de ziekte van Crohn met een geplande darm resectie of een ileumstrictuur plastiek tussen januari 2010 en december 2012 
 • Bepalen of post-operatieve wondcomplicaties, chirurgische complicaties en heropname percentages kunnen wijzigen door de toepassing van negatieve druktherapie 
 • Beoordelen van patiënt therapietrouw/naleving en mogelijke problemen bij het omgaan met het systeem voor negatieve druktherapie

Korte feiten

 • Corticosteroïden vergroten het risico op postoperatieve wondcomplicaties 
 • Bij de PICO groep:
  - Verminderde opname tijd met bijna 50%
  - 0 heropnames
  - Aanzienlijke vermindering van de complicaties, inclusief seromen bij gebruik van PICO 
 • PICO is veilig en gemakkelijk te gebruiken door patiënten

Neem contact met ons op voor de volledige studie

 

Sergeant et al., Incisional Surgical Site Infections after Colorectal Surgery: Time to Appraise its True Incidence; Acta Chir Belg (2008) 108, 513-517

Methodologie

 • Retrospectieve analyse van 115 niet-laparoscopische colorectale resecties tussen juli 2004 en juli 2005 
 • 101 patiënten voldeden aan de inclusie criteria 
 • Evaluatie van de incidentie van postoperatieve wondinfecties (POWI) na colorectale chirurgie 
 • Demografische, klinische en operatie variabelen werden verzameld 
 • Analyse uitgevoerd om risico factoren voor de ontwikkeling van postoperatieve wondinfecties (POWI) te identificeren

Korte feiten

 • Gerapporteerde incidentie van postoperatieve wondinfecties (POWI) varieerde tussen de 10 en 15% 
 • Meeste postoperatieve wondinfecties (POWI) verschijnen binnen 21 dagen na de ingreep 
 • Incidentie in deze serie: 16,8% postoperatieve wondinfecties (POWI) 
 • Onafhankelijke voorspellingen van postoperatieve wondinfecties (POWI): langere operatietijd, peroperatieve COPD, minder postoperatieve dagen op volledige parenterale voeding

Neem contact met ons op voor de volledige studie

 

Referenties

 1. OR DOF 42. 
 2. Assessment of Project Poole Simplified NPWT device in pre-clinical Blood Flow Studies – Dr Robin Martin PhD DOF 1104011. Data on file reference DS/11/037/R2. 
 3. In-vitro wound model testing of PICO at a moderate exudate flow rate; Sarah Roberts, March 20113. 
 4. Canonico et al. Therapeutic possibilities with portable NPWT. Initial multidisciplinary observations with the negative pressure device. ActaVulnol. 2012;10: 57-66. 
 5. Leak K. A case series appraisal of a single use Negative Pressure Therapy system in secondary care. Poster presented at wounds UK, Harrogate 2011. 
 6. Gomoll AH et al. Incisional Vacuum-assisted closure therapy. J Orthop Trauma 2006 Nov-Dec; 20(10): 705-9. 
 7. Reddix RN et al. Incisional Vacuum-assisted wound closure in morbidly obese patients undergoing acetabular fracture. Surgery AM J Orthop (Belle Mead NJ) 2009 Sep; 38(9):446-7.

Contact 

Wilt u meer informatie of persoonlijk advies over de mogelijkheden van PICO

Vraag aan

PICO 

Negatieve druktherapie voor eenmalig gebruik 

PICO 7 negatieve druktherapie voor eenmalig gebruik

Ontdek hier alles over PICO en het gebruik ervan

Product info

Eerdere edities:

PICO-NEWS 3
Kickstart voor slecht genezende wonden

PICO-NEWS 2
Incisiemanagement, borst chirurgie

PICO-NEWS 1
Innovatieve product van het jaar, Multisite vorm, colorectale chirurgie