Global

‡ In these countries please contact our distributor

Raskere sårtilheling med PICO

PICO er en liten, bærbar pumpe for sårbehandling med negativt trykk (NPWT). Sårsykepleier Grethe Autzen Fenneberg, Kolding Kommune i Danmark, ser stor forskjell i sårtilhelingen siden de begynte å bruke PICO.

 

Sårbehandling med negativt trykk (NPWT) brukes i dag av mange klinikker til behandling av forskjellige sårtyper, som kroniske sår, diabetiske fotsår, trykksår, venøse bensår, akutte sår og traumesår. 

PICO er et engangssystem for NPWT og består av en bærbar pumpe. Pumpen, som kan brukes i sju dager, er koblet til en spesielt utformet bandasje som gir negativt trykk over hele sårbredden og håndterer sårvæske fra sårsengen gjennom absorpsjon og fordamping1

 

Kick-start gir bedre effekt

Noen som har brukt PICO siden våren 2015, er Sygeplejeklinikken Vamdrup i Kolding kommune i Danmark. Sykepleieren Grethe Autzen Fenneberg og hennes kolleger synes behandlingen fungerer svært bra, og bruker i dag PICO på flere forskjellige slags sår. 

– Vi vil helst få behandlingen i gang så raskt som mulig. Jo raskere du får i gang PICO på et traume eller kirurgisk sår, desto større effekt får du. Nettopp traumer og kirurgiske sår er typiske sår der det blir væskeansamlinger, og PICO tar hånd om denne reaksjonen med det samme, sier hun. 

Sårsykepleierne Gitte Andreasen og Grethe Autzen Fenneberg bruker PICO daglig til behandling av sår.

Alle sykepleiere får opplæring

Det var etter å ha prøvd PICO i seks måneder at klinikken bestemte seg for at de ville fortsette med behandlingen, og i dag er den tatt med i retningslinjene for sårbehandling i Kolding kommune. 

– Sjefen vår har vært svært engasjert og støttende, og det har gitt oss muligheten til å jobbe fokusert med PICO, sier Grethe, og forteller hvordan de har fått opplæring og støtte av Smith & Nephew og lært opp andre sykepleiere i å bruke PICO  og i tillegg til det har oppfølginger og workshops for nye sykepleiere hvert år. 

– Sykepleierne er våre øyne ute i feltet og kan identifisere problemet og få satt i gang behandlingen. Deretter kan de fortsette å bytte PICO.Vi kommer og undersøker såret etter en uke eller to for å se om de skal fortsette med behandlingen eller ikke. Dette fungerer svært bra, fortsetter Grethe.

 

Halvert tilhelingstid og færre besøk

Grethe ser flere fordeler ved å bruke PICO. Behandlingen fjerner væsken i sårene, minimerer smerten for pasienten og minsker risikoen for infeksjoner.– Jeg har også sett at de gangene det finnes nekroser i såret, bidrar PICO til å gjøre rent, sier hun.Ved fjerning av nekroser bør PICO kompletteres med debridering. 

– De fleste pasienter som får behandlingen, ser at den hjelper og vil fortsette. PICO har også bidratt til at vi ikke trenger å besøke pasientene like ofte. I stedet for tre til fire ganger i uka, holder det med én til to ganger. Viktigst er selvfølgelig at pasientens sår heles raskere – noen ganger på halvparten av tiden, sier Grethe.

 

Sykepleieklinikken i Vamdrup og Kolding kommune

I teamet til Grethe Autzen Fenneberg finnes det fire sykepleiere, der to er sykepleiere, fordelt på to klinikker. I hele Kolding kommune finnes det ti sårsykepleiere fordelt på ni klinikker. Kolding kommune har registrert PICO i sine retningslinjer for sårbehandling.

 

Referanser

1. Hudson, D; Adams, K; Van Huyssteen, A; Martin, R; Huddleston, E; Simplified Negative Pressure Wound Therapy: clinical evaluation of an ultraportable, no-canister system; International Wound Journal 2013.

Her kan du se et pasienttilfelle fra Sygeplejeklinikken Vamdrup der PICO er brukt til behandling av et venøst bensår.

LES MER